Kladivouš africký (scopus umbretta)

 
 
 
  • Latinský název: Scopus umbretta
  • Stupeň ohrožení: málo dotčený
  • Řád: brodiví
  • Čeleď: kladivoušovití
  • Výška: 40-56 cm
  • Rozpětí: 60-63 cm
  • Váha: 400-500 g
  • Věk: 15-20 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Popis a chování

Jedná se o středně velkého brodivého ptáka s velmi nápadným tvarem hlavy připomínajícím kladivo, jenž má na svědomí prodloužené peří. Je celý hnědý s černýma nohama a pohlaví se od sebe takřka neliší. Tmavý je i jeho zobák, který má ze stran zploštělý. Na výšku měří kolem 50 cm a váží zhruba 450 g. Žije většinou v párech, kdy ale mohou být hnízdní kolonie různých kladivoušů nedaleko od sebe. Jejich hnízda jsou v ptačí říši velmi unikátní neboť jsou považována za největší zastřešená hnízda vůbec. Skládají se z různých větviček (až 8 000), trávy a bahna o průměru až 2 metry, přičemž může vážit i 50 kg (cca 100x více než kladivouš samotný). Vletový otvor je umístěn vždy na spodu hnízda a jeho vstupní chodba bývá dlouhá i půl metru. Hnízdo využívají opakovaně a vždy ho o něco rozšíří. Opuštěná hnízda jsou vyhledáváným artiklem nejen pro jiné ptáky, ale také např. pro plazy (kobry apod.).

Výskyt

Kladivouš je hojným druhem afrického kontinentu, kdy pokrývá téměř celou Afriku jižně od Sahary včetně Madagaskaru. Populace kladivoušů se vyskytuje také na jihozápadní části arabského poloostrova. Jeho přirozeným biotopem jsou bažinatá území a mokřiny s dostatkem postravy a vhodných stromů k hnízdění. 

Rozmnožování

V obrovských hnízdech samice naklade zpravidla 3-6 vajec na kterých se střídají v sezení oba rodiče po dobu 28 - 32 dní. Hnízdí celoročně.

Potrava

Potravu kladivoušů tvoří především ryby a žáby, podobně jako u ostatních brodivých. Nepohrdne ani menšími hlodavci či obojživelníky, hmyzem, korýši apod. Způsob lovu má podobný volavkám - dlouhé nehybné čekání a rychlý úder. Nejaktivnější je za šera.
 
 
detail hlavy mladého kladivouše af. a hnízdo