ISLAND

ISLAND
  • Světadíl: Evropa
  • Státní zřízení: parlamentní republika
  • Rozloha: 102 775 km2
  • Počet obyvatel: 355 620 (2018)
  • Hlavní město: Reykjavík (128 130 obyv.)
  • Jazyk: islandština
  • Měna: Islandská koruna (ISK)
  • Časové pásmo: -2 hod.
  • Nejvyšší bod: Hvannadalshnjúkur (2 109 m. n. m.)
 
 
Island je ostrovní stát na pomezí Atlantského a Severního ledového oceánu. Ostrov je vulkanicky aktivní, kdy se ve vnitrozemí nacházejí rozsáhlá lávová pole, pohoří a ledovce. Břehy omývá Golfský proud, který výrazně ovlivňuje zdejší klima. Zároveň se jedná o nejřidčeji zalidněný stát Evropy.
 
 
TOP místa pro pozorování
  • Akureyri - krásné město na severu ostrova, jenž je ideální pro pozorování bělokurů hor. a endemického poddruhu střízlíka ob. (Islandicus)
  • Askja - vysočina, kde je možné zahlédnout sovice sněžné
  • Borgarfjördur - místní přístav hostí stovky hnízdících papuchalků, buřnáků ledních či racků žlutonohých
  • Breidafjördur - zátoka s útesy. Žijí zde téměř všichni islandští orli mořští a další mořské druhy zde hnízdí
  • Eyrarbakki a Stokkseyri - vesnice proslulé některými vůbec prvními pozorováními některých druhů v Evropě (lesňáček topolový či bažinný atd.)
  • Grímsey - ostrov na severu, kde jsou alkouni malí - je to jediné místo jejich výskytu na Islandu
  • Heimaey - ostrov s hnízdními koloniemi mořských ptáků, na podzim vhodný pro tahové ptáky
  • Latrabjarg - jeden z nejživějších útesů pro hnízdící ptáky (až 1 milion), včetně 400 tis. párů alky malé, což z něj dělá světový unikát
  • Mývatn - 4. největší jezero ostrova ležící na severu je považováno za ornitologický ráj. Je zde i ornitologické muzeum.
  • Ólafsvík - město v jehož okolí se zdržují velká hejna lyskonohů úz., rybáků dlouhoocasých a mnohých dalších
  • Vestmannaeyar - ostrov na jihu, kde jsou hnízdní kolonie buřnáků, buřňáčků, terejů, alkounů, papuchalků atd.
 
 
TOP ptačí druhy
  • Alkoun tlustozobý
  • Hohol islandský (evropský endemit)
  • Chaluha velká
  • Kačka strakatá (evropský endemit)
  • Papuchalk bělobradý
  • Racek polární
  • Racek sněžní
  • Raroh lovecký
 
 
Odkazy