Husička vdovka (dendrocygna viduata)

 
 
 
  • Latinský název: dendrocygna viduata
  • Stupeň ohrožení: málo dotčený
  • Řád: vrubozobí
  • Čeleď: kachnovití
  • Výška: 38-48 cm
  • Rozpětí: 86-94 cm
  • Váha: 500-800 g
  • Věk: 10-12 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Popis a chování

Husička je menší kachnovitý pták dorůstající až 48 cm a vážící od 0,5 do 0,8 kg. Je poměrně zavalitá s krátkým ocasem, dlouhým krkem a poměrně dlouhýma šedomodrýma nohama v porovnání s jejím tělem. Od ostatních kachen je díky svému charakteristickému zbarvení nezaměnitelná. Má světle hnědý až černý hřbet, křídla i ocas, tmavé břicho, černobíle pruhované boky, hnědou hruď a krk s červenavým nádechem. Její hlava je černá s výraznou bílou maskou, jenž ji dává onu nezaměnitelnou podobu. Obě pohlaví se od sebe neliší, mladí ptáci nemají tak výrazné zbarevní hlavy. Ozývá se velmi nápadným a vysokým hvízdáním.
 

Výskyt

Jedná se o velmi hojného a společenského ptáka. Její divoká populace se odhaduje na 1 400 000 - 2 600 000 kusů. Obývá téměř celou Afriku na jih od Sahary včetně ostrovního státu Madagaskar. Vyskytuje se taktéž na rozsáhlých územích v Jižní Americe. Jejím hlavním biotopem jsou území s většími jezery, rybníky, bažinami či řekami. Na nocovištích se jich může setkat i několik tisíc.
 
Výskyt v ČR: žádný
 

Rozmnožování

Hnízdí na zemi, kdy si staví v rákosí či vysoké trávě poměrně jednoduché hnízdo - důlek vždy v blízkosti vody. Do nich samice naklade nepravidelně 4-13 vajec a jejich inkubace činí zhruba 26-29 dní. Husičky svá hnízda urputně brání a jsou v tomto období poměrně agresivní i vůči svému druhu. Po vyhnízdění dospělí ptáci vypelichají a nemohou na čas létat, čímž se stávají zranitelní a hledají tak úkryt ve vysoké vegetaci.
 

Potrava

Potrava husičky vdovky je poněkud rozmanitá. Jedná se totiž o všežravce. Její kořistí tak mohou být vodní měkkýši a hmyz, za nimiž se i potápí, dále rostliny a jejich semena.
 
detail hlavy dospělé husičky vdovky